23 november 2020

Wouter: ‘Ondernemerschap, dat zit in mijn bloed’

Als manager Verkoop Binnendienst & Calculatie is voor Wouter geen dag hetzelfde binnen AP. Want binnen de frontlinie van AP wordt dagelijks een ongelofelijke hoeveelheid werk verstouwd. Commercie zit in zijn genen, dus hij pakt het werk met veel plezier met beide handen aan. “Het allerleukste vind ik het behalen van doelen als team en de diversiteit van onze werkzaamheden.”

Stel jezelf eens voor…

“Mijn naam is Wouter Eiting. Ik ben 39 lentes jong en woon in het Drentse Borger. Hier heb ik – op mijn studententijd na – altijd gewoond en daar ben ik trots op. Ik ben getrouwd met mijn lieve vrouw Monique, die docent Economie is op een middelbare school in de stad Groningen. Ik ben opgegroeid in een ondernemersgezin: mijn vader had een eigen installatiebedrijf. Ik ben mijn hele leven al betrokken bij de plaatselijke voetbalvereniging S.V. Borger. Daar ben ik op mijn zesde begonnen met voetballen en heb inmiddels bijna alle functies binnen de club vervuld, van secretaris tot kantinebeheerder en van jeugdtrainer van de jongste jeugd tot aan elftalleider van het eerste elftal. Momenteel ben ik keepertrainer coördinator van de jeugd en elftalleider van het derde elftal. Ook ben ik supporter van Fc Groningen waar ik regelmatig op de tribune te vinden ben, wanneer mogelijk. Daarnaast ben ik groot liefhebber om tijdens het reizen (meestal met vrienden) sportparken en voetbalstadions te bezoeken. En dan bij voorkeur niet de nieuwe stadions maar de “ouderwetse” stadions waar veel historie is gemaakt. Rode Ster Belgrado, Partizan Belgrado, Fiorentina en Barcelona hebben veel indruk gemaakt. Daarnaast geniet ik elk kwartaal van een nieuwe uitgave van het tijdschrift “staantribune”. Omdat de commercie in de genen zit hangt er inmiddels ook een reclamebord van dit tijdschrift langs het voetbalveld van S.v. Borger.”

Hoe zag je opleiding pad eruit?

“De middelbare schoolperiode heb ik meegemaakt in Emmen aan het Drenthe College. Daarna ben ik verhuisd naar Groningen en heb ik daar de opleiding Commerciële economie gevolgd aan de Hanzehogeschool. Hier heb ik mijn bachelor gehaald waarna ik aan het werk ben gegaan.”

Altijd al in dit vak terecht willen komen?

“Het commerciële aspect binnen bedrijven heeft mij altijd enorm aangetrokken. Via de retail (bouwmarkten), de wegenbouw (aannemer) en de staalhandel (groothandel, multinational) ben ik de elektrotechnische assemblage ingerold. Een grote diversiteit van markten, maar altijd wel met het doel om de klant te helpen met daarbij voor het bedrijf het maximale rendement. Dat is mijn passie en uitdaging.”

Neem ons eens mee in je werk…

“Mijn dagen zijn heel erg divers. Er zit een duidelijke gestructureerde lijn in van het analyseren en sturen middels de KPI’s. Ik kijk hierbij of alle orders juist worden vastgelegd tegen de juiste marges en voorwaarden wat mijn verantwoordelijkheid is. Daarnaast plan ik de werkzaamheden van de Calculators op basis van prioriteit, in overleg met de Salesmanagers en de Sales directeur. Minder gestructureerd maar minstens zo belangrijk is het helpen en coachen van mijn collega’s binnen het team, zodat ook zij het maximale uit hun dag kunnen halen. Prestatie en plezier staan daarbij voorop. Daarnaast ben ik continu aan het kijken of processen beter kunnen zodat we nog steeds efficiënter worden.”

Welke ontwikkelingen spelen er op jouw afdelingen?

“Ondanks de invloed van Corona mogen we beslist niet klagen over de hoeveelheid aanvragen die we ontvangen vanuit de markt en de daaruit voortvloeiende orders. Waar de ene markt zwaar te leiden heeft onder Corona, zijn er weer andere markten waar prachtige kansen ontstaan. Een mooi voorbeeld hiervan is dat veel mensen zijn gaan thuiswerken. Hierdoor moesten datacenters binnen een kort tijdsbestek bijschakelen in hun beschikbare capaciteit. Dit gaf een enorme spin-off op het gebied van de hardware die wij leveren aan datacenters. Het voordeel van AP is dat we altijd al vooruitstrevend zijn geweest op het gebied van nieuwe ontwikkelingen en innovatie. Hierdoor kunnen we snel schakelen wanneer dit gewenst is.”

Wat vind je leuk aan je werk?

“Het allerleukste is om gezamenlijk als team je doelen te behalen en de diversiteit van werkzaamheden. Wanneer er heel veel werk is, zul je creatief moeten zijn in de wijze van het organiseren van je werk. Het mooie binnen AP is dat iedereen bereid is om een stapje extra te doen als dat tijdelijk nodig is. Zo komt het wel eens voor dat een Salesmanager meehelpt met calculeren en een Verkoper Binnendienst die een energieverdeler levert bij de klant op zijn weg naar huis. We doen er alles aan om onze klanten te ontzorgen en denken graag met ze mee!”

Wat zou je graag anders willen zien?

“Dit heeft niet zozeer betrekking op AP, maar meer in algemene zin. We zitten momenteel in een lastige fase door de corona pandemie. Ik kan mij voorstellen dat het voor veel mensen een moeilijke periode is met veel onzekerheden. Geniet daarom extra van de mooie (kleine) dingen in het leven (familie, vrienden) en steun elkaar. Dankbaar zijn voor dat wat je hebt. Dus recht je rug en stap positief door het leven. Dan komen we met z’n allen sterker uit deze periode.”

Wouter: ‘Ondernemerschap, dat zit in mijn bloed’ 1
Wouter Eiting