22 november 2019

KAM-Coördinator Sandra Elzen-Nobbe

Sandra Elzen-Nobbe is onze KAM-Coördinator. Zij werkt op de afdeling PPO (Product en Proces Ontwikkeling). In dit interview geeft zij ons een kijkje in de keuken van de kwaliteitsbewaking!  

Wat houdt jouw functie van KAM-Coördinator in binnen AP?

Binnen AP houd ik mij bezig met Kwaliteit Arbo & Milieu. KAM. En dat in de breedste zin van het woord. Zo ben ik bezig met onderhouden van onze certificaten zoals UL, CSA en ISO. En sinds 3 september mogen wij als AP ook beschikken over het FEDET kwaliteitslabel. Hier zijn we met elkaar ontzettend trots op! Daarnaast houd ik me bezig met het afhandelen van ontvangen klachten, zowel intern als extern. Het optimaliseren van de processen en de borging van die processen. Waar komen ze te staan hoe zorgen we ervoor dat ze goed vindbaar zijn.

Wat is het belang van kwaliteitsbewaking binnen onze organisatie?

De kwaliteitsbewaking is van groot belang binnen AP. Alles staat of valt met kwaliteit. En dan is goede kwaliteit natuurlijk ontzettend belangrijk. Wij leveren onze klanten producten die worden toegepast in kritische infrastructuren. Dan wil je de klant natuurlijk een goed product bezorgen waar er geen twijfel hoeft te bestaan over de kwaliteit ervan.

Neem ons eens mee in jouw werkdag…

‘Mijn werkdag begint zo rond kwart voor 8. Dan start ik mijn systeem op en onder het lezen van de e-mail eet ik even mijn ontbijt en drink ik een kopje thee. Zo begin ik op een rustige en ontspannen manier mijn dag. Dan nemen we met het team de komende week door en bespreken wat we die dag op de planning hebben staan. Zo doe ik dagelijks het afhandelen van afkeur en uitval, behandeling van de klachten, acties met betrekking tot de RIE, interne en externe audits. Af en toe komen er ook wel ad hoc zaken bij onze afdeling binnen die direct actie nodig hebben. Dan gaat de planning aan de kant en pakken we met elkaar het betreffende issue aan.’

Is het veel werk om een audit voor te bereiden? Zo ja, wat heb je allemaal gedaan?

‘De audit van de FEDET is een audit waar we als AP lang naar hebben uitgekeken. De stuurgroep is al zo`n 4 jaar bezig met het opzetten van dit kwaliteitslabel. Het is natuurlijk een grote eer om als eerste bedrijf in Nederland deze audit te hebben mogen doorlopen. En dan ook nog een goed resultaat! Om goed voorbereid te zijn op die audit hebben we maanden van tevoren onze interne processen onder de loep genomen. Sluiten deze aan bij de eisen die gesteld worden en moeten we eventueel nog zaken toevoegen of veranderen. Dit om ervoor te zorgen dat het proces goed loopt en er uiteindelijk een kwalitatief hoogwaardig product gemaakt wordt die het kwaliteitslabel FEDET verdient. En zo op een soepele manier de audit te kunnen doorlopen.’

Hoe verliep het? Alles naar wens?

‘De audit verliep zeer goed. Er was een grote vertegenwoordiging vanuit de stuurgroep. Dat maakte dat er veel ruimte was voor discussie en overleg. Wat ik vooral leuk vond dat de bedrijven uit de stuurgroep vaak dezelfde uitdagingen hebben die wij bij AP hebben. Zo konden we bij elkaar ideeën opdoen qua aanpak en verbetering. Uiteraard zijn er verbeterpunten gevonden en die gaan we op een structurele manier uitvoeren en borgen.’

Wat zou je willen verbeteren binnen AP?

‘Ik zou het leuk vinden om eens een keer een soort job roulatie te doen. Om te ervaren waar mijn collega mee te maken heeft om me beter te kunnen verplaatsen in diegene zijn uitdagingen en issues waar hij of zij dagelijks mee te maken heeft. Dit niet zozeer om míjn werk makkelijker te maken, maar ik denk wel dat het kan bijdragen aan een stuk begrip voor elkaars issues en problemen op dagelijkse basis.’

Wat vind je het leukst aan de inhoud van je job?

‘Het leukste aan mijn job is wel de diversiteit. Er is eigenlijk geen dag hetzelfde. Je moet als KAM-Coördinator flexibel met je planning om kunnen gaan en af en toe betekent dat dat je je werk moet laten liggen en je moet focussen op een urgent thema. Dit zorgt er natuurlijk voor dat je je `s morgens bedenkt: goh ik heb een lege agenda, mooi tijd om iets te kunnen doen voor de lange termijn. En dat je een half uur later met weer heel andere zaken bezig bent.’

Wat vind je leuk aan AP als werkgever?

‘Wat ik leuk vind aan AP is de informele laagdrempelige sfeer. No nonsense. De voorzichtige trots die we samen hebben op het bedrijf. Iets wat we denk ik best iets vaker mogen uitdragen. Ook al zijn wij bescheiden Groningers.’