In onze reeks met interviews over wat er komt kijken bij ons specialisme in serieproductie, mag een bezoek aan de afdeling HRM niet ontbreken. We lopen het kantoor in en zien twee personen die samen invulling geven aan de HRM-taken binnen AP: Carolien en Fred. Tijd voor een interview!
Carolien en Fred, jullie runnen samen de afdeling HRM?
“Jazeker! Ik ben Carolien Jonkman en ik ben als HR-adviseur verantwoordelijk voor het wel en het wee van het personeel van AP. Dat doe ik samen met Fred Schrik, mijn collega die deel uitmaakt van het directieteam. Fred stelt samen met de andere directieleden de strategie op en wij vertalen dat dan samen naar het HRM-domein.”
Waaruit bestaan jouw dagelijkse werkzaamheden, Carolien?
“Dat is heel divers. We hebben gemiddeld tussen de 100 en de 130 medewerkers actief binnen AP, waarbij een percentage ingeleend wordt. Voor het organiseren van de inleenmedewerkers werken we samen met strategische partners, waar we al geruime tijd mee samenwerken. Naast de persoonlijke aandacht die we vanuit HRM aan de medewerkers willen geven, ben ik ook vraagbaak voor allerhande zeer diverse praktische zaken op bijvoorbeeld arbeidsvoorwaardelijk gebied. Verder ben ik medeverantwoordelijk voor het opleidingsprogramma, verzuimbegeleiding, inwerkprogramma’s, het verwerken van de gegevens uit de functioneringsgesprekken, promoties, jubilarissen … eigenlijk te veel om op te noemen!”
“Naast de persoonlijke aandacht die we vanuit HRM aan de medewerkers willen geven, ben ik ook vraagbaak voor allerhande zeer diverse praktische zaken op bijvoorbeeld arbeidsvoorwaardelijk gebied. ”
Carolien Jonkman
Jullie focus op serieproductie, kun je daar wat meer over vertellen Fred?
“We zien dat de instroom van mensen met een gedegen opleiding in de elektrotechniek, steeds verder terugloopt. Door te kiezen voor serieproductie, waarin we op een vergaande manier gebruik maken van arbeidsspecialisatie, hebben we nog maar in een beperkt aantal fases van de productiemedewerkers nodig met kennis van elektrotechniek. De andere werkzaamheden worden verricht door medewerkers met een niet specifieke elektrotechnische kennis/opleiding, maar die wel beschikken over bepaalde vastgestelde competenties, waarop ze worden geselecteerd. Hierdoor maken we efficiënt gebruik van de schaarste aan elektrotechniek. Om te voorkomen dat we te weinig medewerkers met specifieke elektrotechnische kennis in huis hebben, is er een gedegen opleidingsprogramma in de elektrotechniek ontwikkeld, waaraan medewerkers in de productie kunnen deelnemen. Zo zijn we prima in staat om onze opdrachten uit te blijven voeren in onze klanten tevreden te stellen.”
Hoe moeten we dit zien in relatie tot serieproductie?
“Serieproductie is een stapsgewijs proces waarbij de werkzaamheden qua discipline gegroepeerd zijn”, aldus Fred. “Eerst de mechanische werkzaamheden, dan het plaatsen van de DIN-rail en de bedradingskokers, daarna het plaatsen van de componenten en als laatste pas de elektrotechnische werkzaamheden zoals het aansluiten en testen. Door in de eerste stappen van het proces duidelijke werkinstructies te maken, kunnen we ook mensen gemakkelijk inwerken op het betreffende assemblage station. Dat maakt ons flexibel qua bemensing.”
“Door te kiezen voor serieproductie, waarin we op een vergaande manier gebruik maken van arbeidsspecialisatie, hebben we nog maar in een beperkt aantal fases van de productiemedewerkers nodig met kennis van elektrotechniek.”
Fred Schrik
En wat zijn jullie ervaringen hiermee?
“Onze ervaringen zijn erg positief”, geeft Carolien aan. “We hebben een vast team van inleen medewerkers aan AP gebonden. Klinkt wat raar, maar dat is onze ‘vaste flexibele schil’. Dat zijn mensen die altijd graag bij AP werken en een goed track-record hebben. Het produceren van panelen in serie is een bijzondere discipline, waarbij je in staat moet zijn het product nummer 10 met dezelfde concentratie te maken als product nummer 1.000. Die focus vasthouden kan lang niet iedereen en daarom zijn we altijd erg blij als (inleen)medewerkers bewezen hebben dat ze deze kunde bezitten en met plezier hun werk verrichten.”
Wat zien jullie als volgende stappen?
Fred: “We zouden graag het trainen op de werkplek verder willen door ontwikkelen. Als mensen starten bij AP of ingewerkt worden op een nieuwe werkplek, dan zouden we graag een standaard toetsing/examen willen hebben dat toegespitst is op de handelingen die verricht moeten worden. Dat doen we nu ook, maar dat vraagt om veel persoonlijk toezicht en als er tien nieuwe collega’s op dezelfde dag in dienst treden, is dat intensief. Als we dit kunnen formaliseren en stroomlijnen vooraf, hebben we een verbeterslag gemaakt. Verder hebben we behoefte aan een specifieke opleiding voor elektrotechnische panelenbouw. Die is er niet en daarom vullen we dat zelf in, ondersteund door de landelijke belangenorganisatie FEDET – Federatie Paneelbouw. Wellicht dat we daar in de toekomst met andere panelenbouwers de handen over ineen kunnen slaan. Dat zou voor de branche een grote stap voorwaarts kunnen betekenen en broodnodig om de panelenbouw op niveau te houden.”
Meer weten over mogelijkheden op het gebied serieproductie?
Maak kennis met Maarten. Hij weet er alles van.