De flow van AP: 6 vragen aan Rudy

Dat AP de serieproductie tot een kunst heeft verheven, mag langzaamaan bekend zijn. We bouwen elektrotechnische schakelpanelen en energieverdelers zoveel mogelijk ‘in flow’. Daarmee wordt de output voorspelbaar en het kwaliteitsniveau constant. Wat daar allemaal bij komt kijken in de productie? Dat vragen we aan Rudy Wiekens, vanuit de directie verantwoordelijk voor Finance & Control en de productie van AP.

Rudy, waaruit bestaan jouw werkzaamheden bij AP?

“Binnen AP ben ik eindverantwoordelijk voor Finance & Control, IT, Proces- en Productontwikkeling (PPO), HR en Productie. Vanuit mijn financiële achtergrond heb ik ervaring met het analyseren van data en het bouwen van overzichten die ons ook goed helpen om inzicht te krijgen in het productie proces in de werkplaats.”

De flow van AP: 6 vragen aan Rudy 1

Wat kun je daar nog meer over vertellen?

“We gebruiken binnen AP een ERP-systeem voor het managen van onze processen. In dit systeem wordt veel data ingevoerd wat daarna weer in de volgende stappen wordt gebruikt. Deze data kun je ook gebruiken voor het monitoren van de voortgang, de productie resultaten en hiermee data genereren voor het verder optimaliseren van het proces. De collega’s van de afdeling PPO pakken deze data als vertrekpunt voor het ontwikkelen van verbeteringen.”

En hoe zit dat met jullie One-Piece-Flow lijnen?

“Serieproductie is bij AP gebaseerd op One-Piece-Flow. Dat wil zeggen, dat de handelingen aan de producten sequentieel worden uitgevoerd. Eén handeling of een serie van handelingen, waarna het product fysiek naar een volgend station gaat om daarna de volgende serie van handelingen te ondergaan. De collega’s aan de lijnen zijn gespecialiseerd in de handelingen die ze uitvoeren, waarmee we efficiënt en vooral ook foutloos onze producten tot stand kunnen brengen. Het principe is eenvoudig, de uitvoering is complex omdat er vele aspecten een rol spelen die allemaal moeten kloppen voor een goede flow. De data die wij uit het proces halen die hierbij van grote waarde.”

Hoe wordt zo’n proces vormgegeven?

“Tijdens de aanloop naar de uitvoering wordt het ontwerp besproken met de klant en de materiaallijsten vastgelegd. Hiermee gaat inkoop aan de slag om te zorgen dat er op bepaalde momenten de juiste hoeveelheid materiaal aanwezig is. Er wordt een werkinstructie gemaakt voor iedere werkplek in het proces. Hierin worden de handelingen omschreven en de kritische punten toegelicht, zoveel mogelijk verduidelijkt met foto’s. Dan gaat de lijn proefdraaien tijdens de nul-serie-run. We kijken hoe het proces loopt en analyseren de data die we ontvangen. Samen met werkvoorbereiding en PPO optimaliseren we het proces, waarna de serieproductie gaat draaien. We analyseren doorlopend de data en sturen zoveel mogelijk bij om bijvoorbeeld stilstand te voorkomen en de materiaalvoorziening verder te optimaliseren. Het steekt erg nauw en veel van onze kennis hebben we ook vanuit de praktijk moeten vergaren.”

“Data is dé sleutel.”

Rudy Wiekens

Wat zijn de volgende stappen?

“We hebben momenteel meerdere aparte flowlijnen waar we één productsoort per lijn op produceren. Het verschil tussen de lijnen is de takt-tijd, de tijd die iedere bewerking kost. We zijn nu bezig om meerdere producten met een gelijksoortige takt-tijd, door elkaar te kunnen produceren op dezelfde lijn. De betekent een grote stap voorwaarts in flexibiliteit. Het verhoogt echter ook de complexiteit voor bijvoorbeeld de logistiek en vraagt ook het nodige van de collega’s aan de lijn die meerdere keren per dag zich moeten omstellen naar een ander product. Ook hierbij helpt de data die wij uit het proces halen ons met het nemen van de juiste beslissingen.”

Tot slot Rudy, hoe zie jij verder de ontwikkelingen in de werkplaats van AP?

“Het principe van flow hebben we nu met name toegepast op de productie. Dit zijn we dagelijks aan het fijn slijpen en daar hebben we een prachtige ontwikkeling doorgemaakt. Waar we nog veel kunnen winnen is met het digitaliseren van de werkplek informatie. Nu gebeurt er nog veel op papier en dat moet in de toekomst digitaal worden, op beeldschermen. Dat gaan we ook toepassen op de logistiek. Dat levert, naast minder papierverspilling, ook voordelen op het gebied van versiebeheer. Het genereert ook data, wat ons weer helpt om de processen verder te optimaliseren. Data is dé sleutel!”

Meer weten over serieproductie?

Laten we kennis maken!

Maarten Tromp Client Manager AP
Maarten Tromp
Client Manager
Bel: +31(0)598 - 34 39 99