16 augustus 2021

‘De afwisseling vind ik het leukst aan mijn werk’

Interview met Tactisch Inkoper Ronald.

Voor Tactisch Inkoper Ronald zijn het hectische tijden. Want de beschikbaarheid van goederen is nog wel eens een heikel punt. Alle zeilen bij dus aan het inkoopfront. Gelukkig ziet ras optimist Ronald dit meteen ook als een uitdaging. Hij houdt wel van een beetje reuring in de tent.

Wie is Ronald Moerenhout en wat doet hij in zijn vrije tijd?

“Ik ben 54 jaar oud en geboren en getogen in de radio- en tv-stad Hilversum. Maar ik woon al 27 jaar in Friesland, samen met mijn vrouw Brenda en onze dochter Jeske. Naast mijn baan als Tactisch Inkoper, ben ik geregeld op de golfbaan te vinden. Niet alleen vanwege het waanzinnig mooie spelletje, maar sinds kort ook als Marshall. Als Marshall ben je aangesteld om als gastheer tijdens drukke perioden op de golfbaan het golfplezier van alle gebruikers te waarborgen. Je ziet toe op de doorstroming op de golfbaan en de spelregels. Daarnaast zorg je voor een stukje veiligheid (EHBO). Wanneer nodig, doe ik ook aan licht baanonderhoud. Een jaarlijks bezoekje aan Ischgl in Oostenrijk behoort trouwens ook tot mijn hobby’s.”

'De afwisseling vind ik het leukst aan mijn werk' 1

Leg eens uit, wat houdt je werk in?

“Binnen AP en moederbedrijf Dool Industries verzorg ik de tactische inkoop voor alle conventionele en LED-armaturen van onze zusterbedrijven Agrilight en Hortilux, die door AP in Kolham geproduceerd worden. Als Tactisch Inkoper richt je je op de meer commerciële aspecten van inkoop. Tactische inkoopactiviteiten gaan dus over het managen, beheren en beoordelen van leveranciersrelaties en ook het continu verbeteren van de prestaties van de leveranciers. Vanuit het perspectief van kosten en kwaliteit is mijn rol er één van specificeren van behoeften. Nadat bepaald is welke goederen en diensten de organisatie nodig heeft, gaat het selectieproces van start. De selectie verloopt op basis van duidelijke selectiecriteria. Daarna volgen er onderhandelingen en komt het contract tot stand. Dit alles wordt grondig met de Strategisch Inkoper afgestemd.”

Wat doe je zoal op een werkdag?

“Sinds de lockdown van maart vorig jaar werk ik voornamelijk vanuit huis. Ik ben vanaf die tijd maar weinig op kantoor geweest. Voor iemand die veel onderweg is, is dat wel wennen. Gelukkig mogen wij weer reizen en daar maak ik graag weer gebruik van. Als je nu kijkt hoe mijn werkdag eruitziet, is dat er een van mailen, bellen, Teams overleggen, WeChat overleggen met onze Chinese leveranciers, spreadsheets maken en nog veel en veel meer. Covid-19 zorgt voor veel oponthoud in de beschikbaarheid goederen en diensten. Ik hoef mij niet te vervelen!”

Wat vind je leuk aan je werk?

“De afwisseling vind ik het leukste aan mijn werk. Een combinatie van contacten, reizen, thuiswerken, werken op kantoor en op regelmatige basis de productie bezoeken. Want daar komt natuurlijk het grootste gedeelte van mijn werkzaamheden samen.”

Welke ontwikkelingen zie je binnen de organisatie?

“In 2016 ben ik voor AP gaan werken. In de 5 jaren die ik nu bij AP werk, heb ik AP zichzelf zien losweken van haar historie. Van een typische “assembleur” naar een expert op het gebied van het ontwikkelen en produceren van slimme energieoplossingen.”

Waarom zouden mensen in jouw ogen bij AP moeten komen werken?

“AP is dé specialist in elektrotechniek. Besturingspanelen, vraagstukken over energiedistributie, andere kritische infrastructuren, maatwerk in serieproductie… AP heeft het in huis. Veelzijdig en professioneel. Om dit alles te ondersteunen is de AP Academy opgezet. Hierin faciliteert AP haar medewerkers met uitgebreide scholings- en trainingsprogramma’s. Daarnaast is er veel aandacht voor procesverbetering en innovatie. Denk hierbij aan de inzet van collaboratieve robots (cobots) en CNC-machinerie in de productie. Mooi toch?”