17 juli 2023

Column: complexe verdeling

Column door Jeroen van der Linden

“Energiecongestie, energietransitie, energiecrisis, energieschaarste: het lijkt wel of alles om energie draait. Langzaamaan wordt iedereen zich ervan bewust dat de toekomst elektrisch is. Ik deel die mening en kan intussen terugkijken op 25 jaar werkervaring in deze branche. Een mooie combinatie, vind ik.

Tot 10 jaar geleden waren de verdeler aanvragen die ik van klanten kreeg redelijk recht-toe-recht-aan. Een inkomend veld met een hoofschakelaar en een stuk of wat afgaande velden, beveiligd naar de verbruikers toe. Uni directioneel, energie altijd maar één kant op, railsysteem ertussen en klaar is kees.

Echter, met het stijgen van de complexiteit van het energielandschap, stijgt ook de complexiteit van de verdelers. Om te beginnen is de afhankelijkheid van elektrische energie groot en daarmee de druk op ononderbroken levering dito. Daarom worden er vrijwel altijd Noodstroom Aggregaten (NSA) of UPS systemen ingekoppeld in de verdeler. Deze mogen alleen in geval van wegvallende primaire power ingeschakeld worden, dus worden er kruisschakelaars of koppelschakelaars in het ontwerp opgenomen die geactiveerd worden door meetspoelen.

Uiteraard zien we solarvelden die invoeden op de verdeler en zijn er zwaardere afgaande groepen voor laad-stations voor auto’s en heftrucks. En om dat allemaal een beetje te regelen, wordt er op meerdere plaatsen in de verdeler gemeten en wordt de data beschikbaar gesteld aan een bovengelegen mastering en visualisatie systeem. De railsystemen worden veelal zwaarder uitgevoerd om de solar stromen op een juiste manier op te kunnen vangen en ook de warmte huishouding van de verdeler is veelal complexer door de hogere vermogens.

“Met het stijgen van de complexiteit van het energielandschap, stijgt ook de complexiteit van energieverdelers.”

Jeroen van der Linden

Zie hier één van de effecten van de elektrificatie van de samenleving: complexere verdelers die ons gaan helpen om minder afhankelijk te worden van de fossiele brandstoffen. Zolang de zon schijnt en de wind blaast is er een mooi percentage hernieuwbare energie wat door de verdelers vloeit. Maar als het donker wordt of windstil is, zal er voorlopig vol gas gegeven moeten worden met fossiel-gestookte energiecentrales. Ruim baan voor kernenergie en vooral waterstof. Ik kan niet wachten!”

Over Jeroen

Binnen AP is Jeroen is Director Sales & Engineering. In een serie columns geeft Jeroen zijn visie op maatschappelijke thema’s die ook zijn werk bij AP raken.

Meer weten over dit onderwerp?

Laten we kennis maken

Jeroen van der Linden Director Sales & Engineering AP
Jeroen van der Linden
Director Sales & Engineering