AP en energietransitie
Interview met Client Manager Maarten Tromp
In versneld tempo is er een verduurzamingsslag gaande binnen energievoorziening, onder druk van verscherpte regelgeving, maatschappelijke ontwikkelingen en bewustwording. Een mooi thema om te bespreken met Maarten Tromp, Client Manager bij AP. Hij is verantwoordelijk voor het klantportfolio van AP en in deze hoedanigheid nauw betrokken bij de technische ontwikkelingen van de klanten in het duurzaamheidsdomein.
Hoe omschrijf je jouw werkzaamheden?
“Ik ben sinds kort als Client Manager actief op het scheidvlak tussen de klant en AP. Ik vertegenwoordig de belangen van AP bij onze vaste klanten en help onze vast klanten bij het optimaliseren van hun producten. We hebben meerdere klanten die actief zijn in de energietransitie en deze klanten ontwikkelen zich in hoog tempo. Daarnaast ben en blijf ik zoekende in de noordelijke regio naar nieuwe energietransitie ontwikkelingen en start-ups om met deze bedrijven samen te werken en te groeien in de scale-up fase.”
“Wij kunnen het ontwerp zodanig optimaliseren, zodat we een paneel sneller kunnen bouwen. Bovendien maken we het toekomstige onderhoud makkelijker. ”
Maarten Tromp, AP
En wat houdt dat in de praktijk in?
“We hebben een klant die actief is in het leveren van de laad infrastructuur voor auto’s. Laadpunten bij particulieren maar ook laadpleinen bij bedrijven en in de openbare ruimte. Onze klant levert de fysieke laadstations en realiseert het project, AP is verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van de energie verdelers We hebben samen een range van standaard energie verdeler ontwikkeld die helemaal aansluit bij de praktijk voor zowel binnen als buiten oplossingen. Dat houdt in dat de verdeler de mogelijkheid heeft om ‘load balancing’ toe te passen, gemakkelijk te installeren is, veiligheidsvoorzieningen zoals een extern afschakelpunt en ook gemakkelijk uit te breiden is met extra groepen. De ervaring leert, dat de behoefte aan laadpunten toeneemt en er vaak verzoeken komen om het laadplein uit te breiden en dan is het geweldig als de verdeler niet uitgebreid hoeft te worden en de extra groepen in de bestaande behuizing ondergebracht kunnen worden.”
Wat is de rol van AP in zo’n traject?
“Vanuit AP hebben we de kennis en de kunde van de energieverdelers en onze klant heeft de wensen en eisen van de klanten scherp in beeld. Samen vertalen we deze behoefte naar een technisch plan van aanpak en vanuit AP vertalen we dat concreet in een ontwerp van de verdeler. Deze verdeler stellen we samen door onze vaste leveranciers uit te dagen om een optimale mix van componenten aan te bieden en op deze manier wordt het ontwerp fijn geslepen. Belangrijk om de steeds strenger wordende eisen goed voor ogen te hebben en deze direct mee te nemen in het ontwerp. Op deze manier is het systeem ook gereed voor de nabije toekomst.”
Welke systemen bouwen jullie nog meer voor de energietransitie?
“Nog niet lang geleden hebben wij een nieuwe klant mogen verwelkomen die agrarische windmolens levert. Dit zijn windmolens met een beperkte as-hoogte die op een boerenerf geplaatst mogen worden en hiermee een uitstekende aanvulling voor het zelfvoorzienend maken van de energiebehoefte van het boeren bedrijf. Onze klant ontwierp de schakelkast en wij produceren deze kast in serie en ontzorgen hiermee onze klant. Momenteel zijn wij bezig met de ondersteuning van deze klant in de scale-up fase en helpen ze met het verbeteren van de produceerbaarheid om de tijd en kosten te kunnen reduceren.”
Hoe ziet zo’n bouwproces er uit?
“De behoefte van de klant wordt afgestemd en op basis van deze informatie wordt er een planning gemaakt. Deze planning wordt vertaald naar component behoefte en onze afdeling inkoop gaat hiermee aan de slag om te zorgen dat alle componenten op het juiste moment en in de juiste hoeveelheden worden binnengeboekt. Het productieproces is ingericht op basis van One-Piece-Flow waarmee een constante output is gegarandeerd. Dat lijkt eenvoudig maar is in de praktijk een complexe puzzel. Zeker omdat het paneel van deze klant complex is door de vele handelingen die nodig zijn. Uiteindelijk wordt het paneel gecompleteerd waarna het statisch getest wordt. De klant test het vervolgens dynamisch op de test installatie waarna het paneel toegevoegd wordt aan een levering voor een eindklant in Nederland en België.”
Wat zie je als grootste toegevoegde waarde van AP bij deze klant?
“AP is specialist op het gebied van serieproductie en wij kunnen de klant volledig ontzorgen op het gebied van de assemblage van het paneel. Tevens hebben wij de kennis en de kunde om het ontwerp te optimaliseren, waardoor we het paneel sneller kunnen bouwen en het gemakkelijker maken om het te onderhouden. Wij zijn ervan overtuigd dat je continue moet verbeteren om uiteindelijk met elkaar de beste presentatie te kunnen blijven leveren en daar zetten we samen met de klant de schouders graag onder. Door onze jarenlange ervaring in het productieproces kunnen wij met scale-up klanten makkelijk meegroeien en hierdoor redelijk snel meegroeien in productie aantallen.”
Tot slot, Maarten, hoe zie je de ontwikkelingen vanuit AP-perspectief?
“De energietransitie biedt enorm veel mogelijkheden. Uiteindelijk komt het bijna altijd uit op elektrische energie en in dat domein zijn wij sinds jaar en dag werkzaam. Wij zorgen er bij AP voor dat er intern altijd een aanbod is aan opleidingen om de kennis te vergroten en met de klanten mee te kunnen denken. Ik zie veel mogelijkheden om samen met de klant, de supply chain in te richten waarbij AP verantwoordelijk is voor het besturingspaneel en energie verdelers. Ons specialisme ontzorgt de klant, maakt het proces flexibeler en opent de mogelijkheden om continue te verbeteren. Zowel vanuit technisch oogpunt als prijstechnisch oogpunt: beiden zijn belangrijk om de gezamenlijke koppositie te kunnen handhaven.”
Meer weten over energietransitie oplossingen?
Maak kennis met Maarten