02 december 2019

De hobby van Minerva

Productiemedewerker Minerva Ayuste-Schaaphok is wel een van de sportiefste medewerkers van AP en waarschijnlijk ook van heel Dool Industries. Ze loopt namelijk dit jaar drie marathons en dat heeft ze vorig jaar ook al gedaan. Eigenlijk begon ze in 2014 met hardlopen om zich fitter en gezonder te voelen want dat lukte haar niet met alleen sporten in de sportschool. En dat hardlopen haar op het lijf was geschreven bleek al snel. In 2015 schreef Minerva de eerste marathon op haar naam, die van Rotterdam. Die marathon heeft ze inmiddels al vier keer gelopen, waarvan de laatste keer afgelopen april was. ‘Ik vind hardlopen echt hartstikke leuk. Ik ben lekker buiten, ik hoef even niks, het is voor mij een lekker uitje’. Ik denk niet er veel mensen zijn die hardlopen zien als een ‘lekker uitje’, daarom deze keer in de rubriek ‘Speciale Hobby’ de Filipijnse Minerva.

De hobby van Minerva 1

Hardnekkig hardloopvirus

‘Ik train vier keer per week. Op maandagavond loop ik 5 kilometer en woensdagavond 10. Vrijdag rijd ik ’s ochtends met een collega mee naar het werk, en aan het einde van mijn werkdag trek ik mijn hardloopkleren aan en loop ik naar huis, dat is zo’n 15 kilometer verderop’, vertelt Minerva. ‘In het weekend ga ik een van de ochtenden om 6 uur op pad, meestal met een loopmaatje, en dan lopen we 15 of 20 kilometer. Of ik doe in het weekend mee aan een duurloop. Ik heb ook een hardloopgroepje Filipino’s waarmee ik meedoe aan diverse wedstrijden.’
In Nederland is Minerva een beetje uitgerend, ze heeft aan alle denkbare hardloopwedstrijden meegedaan. Haar doel is nu om de Major Six Marathons te lopen, te weten in: Berlijn, Chicago, Londen, New York, Tokio en Boston. Berlijn (2018), Chicago (2018) en Londen (2019) kunnen al afgevinkt worden. Minerva deed mee aan de marathon van New York (3 november) en volgend jaar staan Tokio en Boston gepland. ‘De komende marathons loop ik als deelnemer van de KiKa Family. Een mooi doel natuurlijk om zo veel mogelijk geld op te halen met mijn “hobby”.’ Waar mogelijk lopen zelfs haar kinderen mee met een kinderloop. Die zijn inmiddels ook aangestoken met het hardloopvirus.

Over Minerva

Minerva is 42 jaar en woont in Veendam met haar man en twee kinderen, een zoon van 15 en een dochter van 10. In 2001 is ze vanuit de Filipijnen naar Nederland gekomen. Naast het hardlopen heeft Minerva nog een heel andere leuke hobby namelijk taarten bakken en decoreren. Haar motto is dan ook ‘Eat, run, bake’.