02 mei 2023

Refurbished tap-off boxes, een verantwoorde keuze

Het mes snijdt aan meerdere kanten

Refurbished tap-off boxes, een verantwoorde keuze 1

Wat doe je als aftakkasten (of tap-off boxes) door verstoring in de supply chain ineens niet meer snel en van een goede kwaliteit leverbaar zijn en de behuizing van de bestaande aftakkasten eigenlijk nog in een goede staat zijn? Wij hebben de oplossing in huis.

Als assemblagebedrijf voor aftakkasten voor onder meer datacenters, weten wij als geen ander hoe belangrijk een aftakkast is voor het uitbreiden en inrichten van datazalen voor datacenters die busbar hebben gekozen voor het distribueren van het vermogen. Met behulp van aftakkasten kunnen stroomverdelers eenvoudig worden aangesloten op het elektriciteitsnet. De kwaliteit van de aftakkast is essentieel en deze moet aan alle normen en kwaliteitsregels voldoen om een jarenlange permanente voeding van het onderliggende systeem te kunnen garanderen. Maar wat nu als de aftakkasten door verstoring van de supply chain ineens niet meer snel leverbaar zijn? Hoe kun je dan inspelen op de snelle vragen van de klanten voor het inrichten van nieuwe zalen?

Puzzel

Door de recente globale ontwikkelingen is de supply chain verstoord en worstelt de branche al geruime tijd met de veelal moeizame beschikbaarheid van componenten. Was voorheen een levertijd van enkele dagen of een enkele week de norm, tegenwoordig is het veelal een hele puzzel om alles compleet te krijgen en is de totale tijdsduur soms zelfs maanden. Soms kan de zoektocht naar alternatieven voor bepaalde componenten solaas bieden. In overleg met de klant is een ander type of een ander merk in sommige gevallen de oplossing om snelle te kunnen leveren. Echter, voor aftakkasten werkt dit niet. Het railsysteem van een bepaald merk vraagt om speciale aftakkasten die ook alleen dat merk kan leveren, de connectie op de busbar is dusdanig specifiek dat er geen andere merken passen. Dit heeft de afgelopen tijden voor hoofdbrekens gezorgd bij onze klanten, die daarmee een beperking ervoeren voor het kunnen reageren op de wensen van de klant.

Onze oplossing

Gelukkig hebben we een oplossing gevonden, waarbij het mes aan meerdere kanten snijdt. Veel datacenters hebben nog een voorraad aftakkasten, die soms gebruikt zijn of zelfs nog nieuw. Deze aftakkasten hebben vaak een wat minder vaak voorkomende configuratie of een configuratie die specifiek is voor een bepaalde klant die intussen een andere configuratie gekozen heeft. We brengen samen met de klant de bestaande hoeveelheid aftakkasten in kaart en stellen een migratie plan op om de bestaande behuizingen om te bouwen tot nieuwe aftakkasten. Het resultaat:

  • De aftakkasten voldoen weer aan de actuele normen (en wensen);
  • De aftakkasten worden opnieuw gebruikt, je maakt dus een duurzame keuze;
  • De levertijd is korter;
  • Financieel voordeel.

Ervaring

AP heeft voor meerdere klanten intussen projecten gerealiseerd waarbij bestaande aftakkasten werden omgebouwd en vernieuwd, getest en gecertificeerd. Zodat ook deze aftakkasten weer geruime tijd hun belangrijke werk kunnen doen en de afnemers van energie kunnen voorzien. 

🎧 Beluister hier onze podcast over dit onderwerp.

Meer weten over dit onderwerp?

Stel je vraag aan Frans

Frans Winkel Salesmanager AP