Besturingskasten voor PARTREC

Verstopt in het PARticle Therapy REsearch Center (PARTREC) op het Zernike Campus in Groningen bevindt zich een speciaal apparaat: een deeltjesversneller. Voor PARTREC, een onderzoekscentrum van het UMCG, heeft AP vier besturingskasten gebouwd en negen stuks omgebouwd en gereviseerd. Het project is uitgesmeerd over een periode van twee jaar en onlangs mochten wij een kijkje nemen achter de schermen.

Besturingskasten voor PARTREC 1

Over PARTREC

PARTREC is een onderzoeksfaciliteit met een Research & Development (R&D)-programma om de technologie voor de behandeling van kanker door middel van protonenbestraling steeds verder te  verbeteren. Hierbij wordt nauw samengewerkt met de protonentherapie kliniek van het UMCG, zodat nieuwe ontwikkelingen ook snel een weg vinden naar de kliniek. Met de deeltjesversneller kan er onder andere onderzoek worden gedaan naar bestralingstherapieën voor kankerpatiënten.

Wat is een deeltjesversneller nou precies? Naast dat het een gigantisch bouwwerk is, is een deeltjesversneller een krachtig instrument dat deeltjes zoals protonen of elektronen versnelt tot bijna de snelheid van het licht. Deze versnelde deeltjes worden vervolgens geleid naar experimentele opstellingen waar wetenschappers hun eigenschappen bestuderen.

De besturingskasten

Wij hebben in totaal vier besturingskasten gebouwd voor dit project die het mogelijk maken om één stroombron snel en eenvoudig te kunnen omschakelen tussen drie magneten. Dit kan niet met een eenvoudige schakelaar omdat er veiligheden nodig zijn. Zo moet de stroombron bijvoorbeeld automatisch uitschakelen als er geen koelwater door de geselecteerde magneet loopt. Naast het zelf bouwen van vier kasten, was ook een deel toelevering. De toelevering is telkens aangepast aan  planning en bedrijfsvoering van PARTREC. De klant kijkt terug op een heel geslaagd project. Als bijzonder voordeel van AP noemen zij de mogelijkheid om het project flexibel te plannen over een periode van twee jaar.

Besturingskasten voor PARTREC 2

“Prima kwaliteit, flexibele planning en snelle levering door de ligging binnen de regio.”

PARTREC

De belangrijkste succesfactoren

PARTREC zegt het volgende over de samenwerking: ‘Prima kwaliteit, flexibele planning en snelle levering door de ligging binnen de regio.’ Dit is een project waar we met heel veel plezier op terugkijken. We zijn enorm trots dat we zo een bijdrage kunnen leveren aan het onderzoek naar bestralingstherapieën.