13 april 2023

Column: ‘not in my backyard’

Jeroen van der Linden

Column: 'not in my backyard' 1

Een Nederlandstalige rapper met de naam Fresku heeft in één van zijn nummers de tekst “Maar als kennis macht is, is gebrek aan kennis onmacht” verwerkt. Deze zin blijft door mijn hoofd spoken bij het aanschouwen van de discussies over nieuwe datacenters in Nederland.

De korte samenvatting van de mainstream opinie: ‘een datacenter is een lelijke grote doos waar heel veel elektriciteit voor nodig is en waar maar weinig mensen werken.’ We hebben er (dus) geen ruimte voor en willen die dingen niet meer binnen onze landsgrenzen. We hebben hier zelfs een acroniem voor: NIMBY. Wat staat voor: Not-In-My-Backyard.  

Werkgelegenheid

Als we een spaatje dieper steken, zijn veel van deze vooringenomen standpunten aanvechtbaar. De omvang van een datacenter is veelal groot en mede door de schaalgrootte en de moderne technieken, is het efficiënt en heeft een lage PUE (Power Usage Effectness). Mooi of lelijk blijft arbitrair, maar er zijn datacenters waaraan aandacht is besteed om ze zo mooi mogelijk te maken. Denk hierbij aan de datacenters op Amsterdam Science Park (Equinix, Digital Realty). Het klopt dat een draaiend datacenter beperkte werkgelegenheid biedt. Maar wat dacht je van de hele ontwerp, de bouw, inrichting en het onderhoud ervan? Nederland loopt voorop in de kennis en kunde om dit alles mogelijk te maken en dat is gebaseerd op over ervaring. Hiermee scheppen we werkgelegenheid en bekleden wij een positie in de kopgroep van de wereld met alle aanzuigende effecten van dien. 

“De grootste waarde wordt geleverd door een discussie waarbij alle facetten worden belicht”

Jeroen van der Linden

Energieverbruik

Tot slot toch nog even over het energieverbruik van de datacenters. Energie verbruik je niet, energie zet je om. De datacenters worden snel efficiënter en gaan ook steeds meer hun restwarmte beschikbaar stellen. Maar ja, warmte netten aanleggen is kostbaar en de afstanden dienen zo kort mogelijk te zijn. Dat vraagt om datacenters dicht in de bewoonde gebieden en centra te plaatsen dus misschien toch in uw achtertuin. Uiteraard loopt hier een discussie over en dat is perfect: een discussie schept nieuwe inzichten en verbeterpotentieel. De grootste waarde wordt geleverd door een discussie waarbij alle facetten in belicht worden. The bigger picture. Met oog voor de brede toegevoegde waarde en onze (technische) kennis en kunde.

Over Jeroen

Binnen AP is Jeroen is Director Sales & Engineering. In een serie columns geeft Jeroen zijn visie op maatschappelijke thema’s die ook zijn werk bij AP raken.

Lees meer over de producten en diensten die AP voor datacenters verzorgt.

Meer weten over energiedistributie mogelijkheden binnen datacenters?

Laten we kennis maken.

Jeroen van der Linden Director Sales en Engineering AP
Jeroen van der Linden
Director Sales en Engineering