14 september 2020

Monteur Peter: ‘We maken er een win-win situatie van’

Als het aan Peter Stel ligt, werkt hij tot aan zijn pensioen als monteur besturingstechniek bij AP. Hij houdt van zijn werk, is doorgaans altijd vrolijk en weet uit iedere dag het beste te halen. Wat drijft deze rot in ’t vak en hoe zet hij zijn opgedane kennis en kunde in bij AP?

Stel jezelf eens voor, Peter

‘Ik woon in Stadskanaal. Ik ben alweer 63 jaar, waarvan 40 jaar gehuwd met Annerie, we hebben twee kinderen en twee kleinkids. Of ik hobby’s heb? Nou en of! Dat is ten eerste mijn kippenclub De Sulmtaler en Altsteirer club. Het doel van deze club is het kweken en verbeteren van het ras en hiermee op tentoonstellingen ‘pronken’.
Daarnaast stop ik sinds een jaartje of vijf bijna elk vrij uur in metaaldetectie. Ik ben dan te vinden op de akkers en graslanden van ons mooie Groningse land. Een leuke en ontspannende hobby, waarbij het altijd weer een raadsel is wat er uit de grond komt: een mooie zilveren gulden uit 1848 of alleen rotzooi.’

Hoe ben je in het werkveld terechtgekomen?

‘Ik ben inmiddels 46 jaar aan het werk als bedradingsmonteur en paneelbouwer monteur. In 1974 ben ik begonnen bij Keip Groningen en daarna ben ik aan het werk gegaan bij Siemens in Den Haag. Ik heb daar 17 jaar gewerkt, onder meer als monteur buitendienst, waarbij ik op de diverse Nam locaties in Noord Nederland werkte. Helaas, de club werd verkocht en uiteindelijk was er voor de ‘oude garde’ geen plek meer. Met al deze ervaring op zak, kreeg ik de uitnodiging om bij AP aan de slag te gaan.’

Dat was wel even wennen, zeker..

‘Nou, in mijn vorige functie was ik werkplaatschef en was ik veel bezig met delegeren. Daar kreeg ik alleen niet veel energie van. Bij AP voelde ik mij direct als een vis in het water, lekker bezig zijn. Bovendien kwam ik hier mijn oude maatje Nico GIPPY weer tegen. Geweldig mooi dat we hier bij AP weer mogen samenwerken!’

Kun je de jongere garde ook iets leren binnen AP?

‘Jazeker! Door mensen te laten zien hoe je tekeningen kunt lezen en hen hierin verder op weg te helpen, zet ik mij in om mijn kennis over te brengen op mensen die het vak (beter) willen leren. Dat is voor iedereen een win-win situatie. Ik vind het leuk om het ze te leren, zij pakken het makkelijk op.’

Je hoeft niet zo lang meer tot je pensioen. Hoe zie je de komende jaren voor je?

‘Ik heb tegen mijzelf gezegd dat AP het laatste bedrijf is waar ik mij voor inzet. Ik weet waar ik goed in ben en het bedrijf is blij met mijn kwaliteiten. We helpen elkaar met mooie opdrachten, want die zijn er te kust en te keur bij AP.’

Monteur Peter: ‘We maken er een win-win situatie van’ 1
Peter Stel