05 oktober 2020

Marieke: ‘wat heb ik hier niét geleerd!’

‘Vorig jaar studeerde Marieke af aan de Hanzehogeschool. Haar opgedane kennis binnen Human Resource Management past ze nu toe in de praktijk bij AP, waar ze als HR-medewerker werkzaam is. ‘Ik kan nog uren doorpraten over wat ik in dit afgelopen jaar hebt geleerd.’

Marieke, stel jezelf eens voor…

‘Hey, mijn naam is Marieke Schrik en ik ben 23 jaar. Ik woon op dit moment samen in Groningen met mijn vriend. Vanaf kleins af aan heb ik altijd op hoog niveau gehockeyd. Dit jaar is mijn eerste seizoen zonder hockey, omdat ik mij wil richten op fitness. Ik vind het belangrijk om mijn dromen na te jagen, veel nieuwe mensen te ontmoeten en bezig te zijn met het onderwerp mind set.’

Altijd al in dit vak terecht willen komen?

‘Toen ik de Havo afrondde, wist ik niet welke opleiding ik wilde doen. Wat ik wel wist, is dat ik graag met mensen wil werken, mensen elke dag beter wil maken. Niet alleen komen daar psychologische aspecten bij kijken, ook bedrijfskundige.’

Wat heb je tot nu toe geleerd bij AP? Binnen je vakgebied, maar ook daarbuiten?

‘Pfoe, goede vraag… Wat niet? AP is een prachtige leerschool op het gebied van HRM, in de breedste zin van het woord. Ik heb geleerd hoe je je professioneel moet opstellen, maar toch wel dicht bij jezelf te blijven. Daarnaast heb ik geleerd hoe een HR-afdeling vanaf het begin tot nu kan worden opgezet, de processen, manier van werken en de manier van communiceren. Bovendien heb ik geleerd hoe ik met mijn verantwoordelijkheden moet omgaan en hoe ik beter prioriteiten kan stellen. Ik kan denk ik nog wel uren doorpraten over wat ik het afgelopen jaar heb geleerd..’

Hoe ben je in aanraking gekomen met AP?

‘Ik heb mijn afstudeeronderzoek tijdens mijn opleiding bij AP gedaan. Dit was gericht op leiderschapsfactoren en het creëren van eigenaarschap bij medewerkers. Toen ik mijn afstudeerstage had afgerond werd ik gevraagd om de HR-afdeling op operationeel gebied goed in te richten. Dit zag ik als een super mooie kans die ik met beide handen heb aangegrepen.’

Wat was jouw eerste indruk van dit bedrijf? En nu je er een tijdje rondloopt?

‘Mijn eerste indruk was: leuke sfeer, laagdrempelig, ons kent ons en mensen met het hart op de juiste plek. Nu ik er een tijdje rondloop is dit niet heel erg veranderd, het is alleen maar positiever geworden omdat je de medewerkers steeds beter leert kennen.’

Met welke taken hou je je met name bezig?

‘Mijn werk bestaat uit de volgende onderwerpen: training en opleiding, alles rondom contracten en arbeidsvoorwaarden, ziekteverzuim, invullen van het functiehuis en de functiewaardering, ondersteuning van de directie, gesprekken voeren met medewerkers en de inrichting van HR-instrumenten. Daarnaast bied ik vaak een luisterend oor, signaleer ik naar de leidinggevenden en adviseer ik het directieteam op bovenstaande vlakken.’

Wat vind je leuk aan het bedrijf?

‘De mensen die er werken en dat AP volop in ontwikkeling is én blijft op elk vlak.’

Wat zou je anders willen zien?

‘Over deze vraag heb ik het langst nagedacht. Jezelf blijven ontwikkelen, dat is voor mij belangrijk en dat waardeer ik ook in collega’s. Wat ik anders zou willen zien is dat nóg meer mensen binnen AP open staan voor persoonlijke ontwikkeling. Ik zie het ook als mijn persoonlijke missie om mensen hier op te attenderen.’

Wat wil je leren binnen jouw vakgebied in de nabije toekomst?

‘Mijn wens is om mensen te kunnen (blijven) inspireren. Zowel binnen mijn vakgebied als daarbuiten. En dan inspireren op het vlak van mind set: hoe stel je jezelf op, in welke richting wil je je ontwikkelen, hoe ga je ervoor zorgen dat dit werkelijkheid wordt, etc.’

Marieke: 'wat heb ik hier niét geleerd!' 1
Marieke Schrik