03 juli 2024

Implementatieonderzoek – EPLAN Smart Wiring

Over Smart Wiring

Panelenbouw speelt een cruciale rol in verschillende industrieën en een recente ontwikkeling in dit vakgebied is digitalisering. Bij AP wordt het ontwerp van schakelkasten gedaan met EPLAN, een software programma waarmee schakelkasten op zowel 2D- als 3D-niveau getekend kunnen worden. EPLAN Smart Wiring (ESW) is een softwareprogramma waarmee schakelkasten bedraad kunnen worden. Voor de afdeling Engineering heeft onze stagiair Regner onderzocht hoe ESW op de productievloer geïmplementeerd kan worden om digitalisering te bevorderen en het tekort aan technisch geschoold personeel aan te pakken. Wat het doel was van dit onderzoek? Een gestructureerde en succesvolle uitrol van EPLAN Smart Wiring om zo de productietijd en feedback voor de testafdeling te verminderen. Spoiler: het onderzoek was een groot succes!

Implementatieonderzoek - EPLAN Smart Wiring 1

Aan de hand van twee push button box projecten in EPLAN is er onderzoek gedaan. Vervolgens is er nog een derde push button box project uitgevoerd voor het testen van ESW op de productievloer. Twee van onze monteurs hebben twee push button boxen in elkaar gezet en bedraad door middel van ESW. De bevindingen werden vervolgens met Regner gedeeld en hier kwamen enkel voordelen naar voren. De hoogste tijd om al deze voordelen op een rijtje te zetten.

Implementatieonderzoek - EPLAN Smart Wiring 2

De voordelen van ESW

  • Versnellen van het bedraden: Het aantal aangesloten draden per uur met een vaste bedradingsset kan met behulp ESW omhoog van 40 draden (huidige situatie) naar ongeveer 60 draden. De snelheid van bedraden is wel verschillend per schakelkast en afhankelijk van de grootte van de schakelkast.
  • Minder prototypes: Het fysieke prototype wordt overgeslagen omdat het prototype in EPLAN wordt gemaakt. Op die manier word in EPLAN een verbindingenlijst gegenereerd. Bij een fysiek prototype houdt een monteur een verbindingenlijst bij, dat hoeft met ESW niet meer.
  • Minder technische kennis vereist: Ongeschoold personeel kan schakelkasten bedraden met ESW, wat de afhankelijkheid van technisch geschoold personeel vermindert.
  • Verbeterde informatiebeschikbaarheid: Monteurs kunnen zelf informatie in ESW opzoeken, wat de afhankelijkheid van werkvoorbereiders vermindert.
  • Controle modus: Deze functie in ESW helpt bij het controleren van bedrading, wat de behoefte aan feedback van monteurs vermindert.
Implementatieonderzoek - EPLAN Smart Wiring 3

De conclusie

AP kan ESW effectief implementeren door eerst de EPLAN artikelendatabases volledig te vullen met de juiste gegevens, PC’s met monitoren op de productievloer te plaatsen, werkvoorbereiders 3D-tekeningen met kabelroutering en verbindingslijsten te laten maken, een ESW-licentie aan te schaffen en monteurs een handleiding en een korte training over het gebruik van ESW te geven. Het gebruik van ESW vermindert de behoefte aan technisch geschoold personeel voor het bedraden van schakelkasten, versnelt het bedraden en vermindert de productietijd en de feedbackbehoefte voor de testafdeling. Kortom: een prachtige stap vooruit!

Regner kijkt vol trots terug naar het onderzoek. Zijn favoriete moment van het onderzoek? “Ik vond het heel mooi om op de productievloer te zien dat de push button box, die gemaakt werd met de bedradingslengte die ik in mijn tekening in EPLAN had gegenereerd, goed overeenkwam met de werkelijkheid.”

Meer weten over serieproductie?

Laten we kennis maken

Maarten Tromp Client Manager AP
Maarten Tromp
Client Manager