Innovatieve windtechnologie voor duurzamere scheepvaart

Kun je duurzamere scheepvaart bevorderen? Jazeker! Econowind is hier het levende voorbeeld van. Zij hebben het VentoFoil-systeem ontwikkeld. Dit is een innovatieve windassistentietechnologie die is ontworpen om schepen te helpen brandstof te besparen en hun CO₂-uitstoot te verminderen. Dit systeem is al regelmatig in het nieuws gekomen als voorbeeld van technologieën om de uitstoot van de scheepvaartindustrie te verlagen. Hoe AP aan dit prachtige initiatief bijdraagt? Wij maken de besturingskasten voor dit inklapbare zeilsysteem. Hoog tijd om in te zoomen op deze mooie samenwerking.

Innovatieve windtechnologie voor duurzamere scheepvaart 1

Hier kun je Econowind van kennen

Econowind is een Nederlands bedrijf dat zich richt op duurzame technologieën voor de scheepvaart, met de focus op het verminderen van de CO₂-uitstoot van zeeschepen. Het bedrijf ontwikkelt en implementeert windassistentietechnologie, met name door het gebruik van windkracht om schepen efficiënter te laten varen. Hun belangrijkste innovatie is het VentoFoil-systeem, dat schepen kan ondersteunen bij het gebruik van windenergie om brandstofverbruik te verlagen.

Het VentoFoil-systeem

Dit systeem bestaat uit grote, vaste zeilen – ook wel Ventifoils genoemd – die zijn ontworpen om de aerodynamica van een vliegtuigvleugel na te bootsen. Dit systeem kan eenvoudig op verschillende soorten vrachtschepen worden geplaatst en gebruikt de kracht van de wind om de motor te ondersteunen, wat resulteert in een vermindering van het brandstofverbruik en de uitstoot van broeikasgassen.

Innovatieve windtechnologie voor duurzamere scheepvaart 2

De besturingskasten van AP

De besturingskasten van deze Ventifoils worden door AP gebouwd. Zo’n innovatieve oplossing vereist nauwkeurig en betrouwbaar ontwerpwerk om te garanderen dat de producten effectief en veilig zijn. Deze expertise heeft AP in huis en is voor Econowind van onschatbare waarde. Bij AP zijn we namelijk gespecialiseerd in het aanbieden van technische teken- en ontwerpservices, met name via het gebruik van Eplan, een toonaangevend softwarepakket voor elektrotechnisch ontwerp. Eplan stelt ingenieurs in staat om complexe elektrische schema’s, paneelontwerpen en andere technische tekeningen efficiënt en nauwkeurig te creëren en beheren. Of Econowind tevreden is over de besturingskasten? “Jazeker, de kasten worden altijd netjes en op tijd geleverd.”

Innovatieve windtechnologie voor duurzamere scheepvaart 3

De samenwerking

De samenwerking tussen AP en Econowind is een uitstekend voorbeeld van hoe technische expertise en innovatieve technologie kunnen samenkomen om duurzame oplossingen te creëren. Door het gebruik van Eplan kan AP, Econowind voorzien van de nauwkeurige en betrouwbare tekeningen die nodig zijn om hun producten tot leven te brengen. Econowind omschrijft de samenwerking als “zeer prettig” en spreekt over “heldere communicatie”. Voordat beide partijen samenwerkten, waren levertijden, hoge prijzen en communicatie wel eens een uitdaging voor Econowind. Dit is nu verleden tijd. Econowind ziet de samenwerking voor de aankomende groei dan ook goed in en zal samen met AP opschalen.

Graag weten wat voor project wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.