30 november 2019

5 vragen over PV String Boxen

We merken dat de vraag naar PV String Boxen toeneemt in de wereld van de zonnepaneelinstallaties. Wat is hier de reden voor? De hoogste tijd om onze Salesmanager (en goeroe op het gebied van duurzaamheidstoepassingen) Tsjeard Mast hierover aan de tand te voelen.

1. Wat zijn PV String Boxen en waar kun je ze toepassen?

PV String Boxen worden gebruikt in zonnepaneel installaties voor de beveiliging tegen blikseminslag en overspanningbeveiliging conform NEN1010:2015 voor PV-systemen. Daarvoor is het zelfs verplicht om een zonnepaneel installatie met 3 DC strings of meer te voorzien van de juiste bescherming. Bij te grote strings kan er “reverse current” (keerstroom) optreden.In PV-systemen zijn de zonnepanelen afhankelijk van het gebruikte type omvormer, het totale vermogen en de technische kenmerken verdeeld in strings en velden.
Een PV String Box is een verzamelkast voor de DC bekabeling waarbij de binnenkomende strings worden afgezekerd door pen zekeringen. De PV String Boxen zijn bedoeld om extra bescherming te bieden bij kortsluiting.

2. Ben je met stringboxen veiliger én goedkoper uit? Dat klinkt bijna te mooi voor woorden…

Schade aan een PV-installatie als gevolg van blikseminslag kan serieuze gevolgen hebben voor de interne installatie en heeft dus direct consequenties op het bedrijfsproces. Met onze PV String Boxen worden deze risico’s uitgesloten en kun je extra kosten voorkomen. Verder zijn er aanzienlijke besparingen te realiseren in de installatiefase met de optioneel toegepaste MC4 en Amphenol connectoren.

3. Wat is de relatie van stringboxen tot de duurzaamheidsmarkt?

Wij zien een toenemende vraag vanuit de installatiewereld van stringboxen voor PV-systemen. Niet alleen vanwege wetgeving (EN 50539-11 en UL 1449 3rd), maar ook vanwege de snel groeiende stijging van het opgewekte vermogen in zonne-energie.

4. Waarom zou ik voor AP moeten kiezen?

De String Boxen die AP bouwt zijn uitermate compact en houden rekening met de invoer van de bekabeling, waardoor onze klanten hun bedradingstijd efficiënter kunnen realiseren. Daarnaast is AP een authentieke Nederlandse fabrikant. Er zitten geen verkooporganisaties tussen en dat brengt flexibiliteit met zich mee. Onze stringboxen zijn geschikt voor kleine tot grote zonnevelden en zijn volledig flexibel samen te stellen. Ze worden in onze lean productielocatie in Kolham geproduceerd, waar ook alle leveringen 100% worden getest. AP heeft een eigen
CNC-Freesmachine in huis waarmee alle bewerkingen flexibel en snel gedaan kunnen worden.

5. Welke eigenschappen zijn doorslaggevend voor klanten van AP?

De PV String Box van AP is compact, modulair en volledig naar eigen wens samen te stellen op het gebied van aansluitingen. In het ontwerp is rekening gehouden met de warmteontwikkeling van de componenten.